Giraffa camelopardalis - Giraffa


GIRAFFE

WETENSKAPLIKE INDELING

Koninkryk

:

Animalia

Filum

:

Chordata

Subfilum

:

Vertebrata

Klas

:

Mammalia

Orde

:

Artiodactyla

Gesin

:

Kameelperde

Vriendelik

:

Kameelperd

Spesie

:

Giraffa camelopardalis

Algemene naam

: kameelperd

ALGEMENE DATA

  • Liggamslengte: 3,8 - 4,7 m plus 80-100 cm stert
  • Hoogte: wyfie 3,9 - 4,5 m tot by die punt van die horings - man 4,7 - 5,3 m tot by die punt van die horings
  • Gewig: vroulik 700 - 1180 kg - manlik 1100 - 1930 kg
  • Lewensduur: 10-15 jaar in die natuur, 20-27 jaar in ballingskap
  • Seksuele volwassenheid: vroulik 3 jaar - manlik 4 jaar

HABITAT EN AARDRYKSKUNDIGE DISTRIBUSIE

Kameelperd, wetenskaplike naam Giraffa camelopardalis van die gesin Kameelperde, is die hoogste landdier. Dit woon dwarsdeur Afrika, in die gebiede suid van die Sahara, maar vermy gebiede van ware woestyn, moerasagtige gebiede en reënwoude.

Een van die eienaardighede wat dit in baie verskillende omgewings laat oorleef, is dat dit 'n dier is wat dit regkry om vir lang tye te bly sonder om te drink, en daarom kan hy honderde kilometers van die water af woon sonder dat dit skade veroorsaak. In elk geval is sy ideale habitat naaldbos of die savanne. Dit ding nie met ander diere mee om kos nie, want dit voed hoofsaaklik op boomblare.

FISIESE KARAKTEREIENSKAPPE

Die eerste ding waaraan almal dink as hulle aan die kameelperd dink, is beslis die hoogte daarvan wat by volwassenes 5,7 m bereik.

Dit het 'n gevlekte jas en die tipe varieer ook volgens die habitat waarin hy woon, aangesien dit die funksie van kamoefleer is. Daar is agt subspesies geklassifiseer wat van mekaar verskil vir die verskillende makulasie van die mantel (studies oor die verskillende subspesies duur voort en die menings is redelik onoordeelkundig onder die verskillende geleerdes).

Hulle het 'n stert van tot een meter lank en eindig in 'n swart kluit wat gebruik word om insekte af te weer.

Die opvallendste deel is sekerlik die nek, gemiddeld 2,5 m lank, toegerus met 7 werwels, soos by die meeste soogdiere, net in hierdie dier is hulle besonder lang en breed. Aangesien die kameelperd se hart baie moet werk om die bloed na die kop te kry, is die are in die nek toegerus met spesiale kleppe wat die druk verlaag as dit die kop laat sak om breinskade te voorkom.

Die kameelperd se bene is tot 2 m lank en is gespierd en kragtig. Elkeen het 'n gesplete (gesplete) hoef wat gevorm word deur die derde en vierde tone, terwyl die ander drie tone baie kleiner is. As dit hardloop, lyk dit lomp en ongemaklik as gevolg van die nek wat heen en weer gaan, maar dit is 'n dier om mee rekening te hou, dit kan in werklikheid snelhede van 55-60 km / h bereik en hierdie spoed vir aansienlike afstande handhaaf.

Die kop is voorsien van horings wat eindig met 'n afgeronde punt wat niks anders as die verlenging van die skedel is nie. Oor die algemeen is horings dun by wyfies, terwyl dit by mans meer robuust is.

'N Eienaardigheid is die blou tong tot 45 cm lank wat saam met die bolip gebruik word om die plantegroei wat hy eet, te skeur.

KARAKTER, GEDRAG EN SOSIALE LEWE

Die kameelperd is 'n dier wat gewoonlik in klein groepies van 10-20 individue leef, hoewel dit nie beteken dat die groep die basis van sy sosiale vorm is nie. In werklikheid is dit 'n baie individuele dier en vergader dit net met ander individue om 'n beter kans te hê om van roofdiere te ontsnap. Skakel maklik van een groep na 'n ander oor. Daar is geen reëls vir die vorming van 'n groep nie (almal vroulik, almal manlik, manlik en vroulik, ens.): Alle kombinasies is goed. Die enigste werklike band tussen kameelperde is die moeder met haar kleintjies.

Oor die algemeen kom hy nie voor gevegte te staan ​​nie, maar gegewe sy lengte kan hy gewoonlik enige gevare van ver af sien en verkies om te ontsnap.

Hulle voed soggens en saans en snags slaap hulle regop om roofdiere beter te ontsnap. Die rusposisie beteken dat die kop tussen die agterpote geplaas word deur 'n groot boog om die nek te maak. Hulle gaan lê selde. Gedurende hul rus hou hulle hul oë half toe en hul ore altyd oplettend.

KOMMUNIKASIE

Daar word vermoed dat kameelperde stom diere is, aangesien hulle nie gereeld geluide hoor nie. In werklikheid kommunikeer hulle met mekaar deur gegrom, fluitjies, geskree, sissies, elkeen klink met 'n presiese betekenis: as daar 'n gevaar is, grom dit of snork om die ander te waarsku oor die gevaar; 'n moeder fluit om die baba te bel of sak as hulle hom nie sien nie. Babas gee blêrende of miaau geluide uit, terwyl mans 'n hoesagtige geluid uitstraal wanneer hulle 'n wyfie in hitte verlaat.

'N Aspek wat nie onderskat kan word in kommunikasie nie, is dat kameelperde ook kommunikeer danksy hul lengte. Die hoë aansig laat die verskillende eksemplare toe om altyd in kontak te wees danksy hul skerp sig.

EETGEWOONTES

Die kameelperd voed op blare, blomme, peule en vrugte van 'n groot aantal plantspesies: Acacia senegal, Mimosa pudica, Combretum micranthum, Prunus armeniaca, selfs al is hulle die belangrikste voedsel Acacia.

Dit is die dier by uitstek dat die gemaklikste kos om dit te eet, in die lig van sy hoogte in bome voorkom. Die lang bene verhoed dat dit wei en drink. Dit is 'n groot probleem om die voorpote te versprei en die kop op die grond te laat sak (sien die video hieronder).

Gedurende die dag voer die kameelperd voed terwyl dit snags herkou, dit wil sê die ingekookte kos herkou om dit te kou en dan weer in te sluk. Dit is in werklikheid 'n herkouer.

Daar is opgemerk dat die mannetjie gewoonlik verkies om op die boomtoppe uit te wei terwyl die wyfie verkies om in die onderste takke te voed (sien die video aan die kant).

Hulle kan tot 65 kg groente per dag eet, al kan hulle selfs in 7 kg kos per dag oorleef.

REPRODUKSIE EN GROEI VAN DIE KLEIN

Oor die algemeen vind die paring gedurende die reëntyd plaas, sodat die daaropvolgende geboortes in die droë maande (Mei - Augustus) plaasvind.

Gevegte tussen kameelperdmannetjies om die aandag van 'n wyfie in hitte is nie ongewoon nie. Tydens die geveg loop die twee kameelperde geheg aan mekaar en gee mekaar kragtige koppe met hul horings wat die teenstander in die heupe of nek tref. As 'n slag veral sterk is, kan dit die teenstander ernstig beskadig (sien die video hiernaas).

Na paring vertrek die mannetjie en die wyfie sluit gewoonlik by 'n groep aan en sal daar bly vir die duur van die swangerskap.

Lagiraffa het 'n dragtigheid wat ongeveer 450 dae (15 maande) duur en na hierdie periode word 'n klein 2 m lank gebore en weeg 50-55 kg (tweelinggeboortes kom skaars voor). Die vrou tydens die bevalling los van die groep, kies 'n rustige en veilige plek en totdat die baba twee weke van sy lewe bereik het, sal hy nie weer by die groep aansluit nie. Gewoonlik skenk sy opstaan ​​terwyl sy loop en die baba se lewe begin met 'n kragtige val vanaf 'n hoogte van 2 meter. Na ongeveer 15-20 minute kan die baba opstaan ​​en die eerste onsekere stappe neem en die melk van die moeder begin suig.

Wanneer die moeder met die kleintjie weer met die groep herenig, kan die moeder weer begin beweeg en beweeg, aangesien al die kleintjies aan 'n soort kwekery toevertrou word wat moeders in staat stel om weg te gaan om kos te soek en te drink. . In hierdie kwekery neem die verskillende moeders om die beurt die sorg en versorging van die kleintjies.

Speen vind gemiddeld ongeveer 12-16 maande plaas en jong wyfies bly gewoonlik binne die kudde van die moeder, terwyl mans geneig is om alleen te wees totdat hulle hul kudde vind.

Mans bereik seksuele volwassenheid op 3 - 4 jaar, maar eers een jaar later is hulle geslagsryp, selfs al begin hulle voortplant nie voordat hulle sewe jaar oud is nie. Jong kameelperde bereik seksuele volwassenheid op die ouderdom van 3-4.

PREDASIE

Leeus, luiperds en hiënas is die belangrikste roofdiere van die kameelperd. Daar word ook waargeneem dat krokodille verraderlik raak wanneer kameelperde die oewers nader om te drink. In elk geval kan roofdiere net siek, ou of jong diere onder die knie kry, aangesien 'n volwasse en gesonde individu met sy roofdiere kan tred hou deur kragtige skoppe te lewer wat sonder probleme deur 'n skedel kan breek.

STAAT VAN DIE BEVOLKING

Daar Giraffa camelopardalis word geklassifiseer in die IUNC Rooi lys onder diere met 'n lae risiko van uitwissing MINSTE SORG (LC): ongeveer 100 000 eksemplare is beraam, hoewel onlangse opnames 'n sekere afname aandui.

Bevolkings in Suid-Afrika kom oor die algemeen meer voor, terwyl dié in die Noorde stadig afneem as gevolg van agteruitgang van die habitat en stropery.

SOSIALE, EKONOMIESE EN EKOSISTIESE BELANG

Die eienaardigheid van hierdie soogdiere is dat dit 'n ware nes bosluise is wat deur klein voëltjies van hulle verwyder word (Buphagus africanus) wat op hul vel rus en met groot smaak eet, en sodoende die vel bevry van hierdie irriterende parasiete (sien die video hieronder): daar is dus 'n wedersydse voordeel tussen die kameelperd en die Buphagus.

Kameelperde is 'n uitstekende trekpleister vir dieretuine en wildtuine.

Op 'n tydstip is hulle vir hul vlees doodgemaak en van hul vel maak hulle tooms, swepe, bandjies en selfs musiekinstrumente.

NUUSKIERIGHEID'

Die term kameelperd kom van die Arabies en waarskynlik van die woord xirapha wat beteken "iemand wat baie vinnig loop".


Netwerk kameelperd

Die geretikuleerde kameelperd (Giraffa camelopardalis reticulata), ook bekend as die Somaliese kameelperd, is 'n subspesie van kameelperde wat in die Horing van Afrika afkomstig is. Dit woon in Somalië, Suid-Ethiopië en Noord-Kenia. [2] Daar woon ongeveer 8 500 individue in die natuur. [2] Die retikulêre kameelperd is in 1899 deur die Britse dierkundige William Edward de Winton beskryf, en die binomiale naam gegee, maar die IUCN erken tans slegs een kameelperdsoort met nege subspesies.

Retikulêre kameelperde kan in gevangenskap met ander kameelperdspesies kruisig of as hulle in die natuur in aanraking kom met populasies van ander spesies.

Saam met die kameelperd van die Rothschild is dit verreweg die kameelperd wat die meeste in dieretuine gesien word. [3] Die jas bestaan ​​uit groot, veelhoekige, lewerkleurige kolle wat deur 'n netwerk helderwit lyne uiteengesit word. Die blokke kan soms dieprooi vertoon en kan ook die bene bedek. Kameelperde is die hoogste soogdiere ter wêreld. [4]


Kameelperde

Giraffa camelopardalis

Dit is die wêreld se hoogste soogdier en die grootste herkouer

Hoe word hulle herken?

Kameelperde is die wêreld se hoogste landsoogdier. Mans (bulle genoem) word tot 5,3 m groot en gemiddeld 1200 kg. Wyfies (genoem koeie) is kleiner, hulle groei tot 4,3 m en weeg gemiddeld 830 kg.

Kameelperde het 'n steil skuins rug van die skouers tot by die kruis, en 'n lang stert met 'n swart kluit aan die einde om vlieë en ander vlieënde insekte weg te klop. Hulle is ook lank.

Hulle het 'n baie lang nek met 'n kort en staande maanhare. Dit bestaan ​​uit sewe servikale werwels, as mense, maar hulle is groter en saamgebind met kogelgewrigte vir beter buigsaamheid. Met behulp van sy lang nek kan kameelperde 'n blare buite die bereik van alle ander aardse blaaiers, behalwe vir olifante, uitbuit.

Hulle bied horingagtige uitsteeksels op hul koppe wat ossikone genoem word. Dit word gevorm met versteende kraakbeen bedek met vel en pels. Ossicones is dun en by die wyfies getof, en by mans is dik en kaal bo-aan as gevolg van dra tydens gevegte met ander mans. Ossicones neem moontlik deel aan termoregulering.

Sommige mans ontwikkel kalsiumneerslae bo-op hul koppe, wat die illusie skep dat die dier meer as twee horings het. Die resultaat is ietwat onooglik, maar kan gebruik word om swaarder slae te lewer tydens gevegte met ander mans.

Die kameelperd se tong is ongeveer 45 cm lank en baie gevoelig (vatbaar). Die tong, tesame met 'n smal snuit en 'n buigsame bolip, laat kameelperde suksesvol onderhandel oor die groter dorings van die akasia-boom en trek die blare. Die einde van die tong is swart om brandwonde te voorkom, aangesien dit 'n belangrike deel van die tyd buite en blootgestel is aan die son, en dit kan pienk of pers naby die bokant wees.

Beide mans en wyfies het 'n gevlekte jas. Die subspesie (en nou spesies) verskil effens in kleur en patroon. Kameelperde se kolle is eerstens vir kamoeflering, maar elke pleister dien ook as 'n termiese venster om liggaamshitte vry te stel. Die velpatroon is soortgelyk aan een van ons vingerafdrukke, dit is 'n unieke identifikasie vir elke dier en is konstant gedurende die kameelperde se lewe.

Daar is vroeër gedink dat kameelperde 'n baie groot hart het, maar onlangse navorsing het getoon dat daar nie plek hiervoor is nie. In plaas daarvan het kameelperde 'n relatiewe klein hartjie en die krag kom van 'n baie sterk klop as gevolg van die ongelooflike dik mure van die linkerventrikel.

Omkeerbare en geribde nekvroue vir kinders

Omkeerbare en geribde nekwarmers

Basiese nekwarmers vir kinders

Ligte kleure basiese nekwarmers

Donasie

10% van die verkoopprys van hierdie nekwarmer word aan die omgewingsorganisasie GCF geskenk.

Kyk na hierdie bladsy vir meer inligting oor die werk wat GCF verrig.

Is daar subspesies?

Nege subspesies van kameelperde word tans erken. Nuwe bevindings stel voor dat daar eintlik vier spesies en vyf subspesies kameelperd is. Meer navorsing is egter nodig om hierdie nuwe resultate te bevestig en die opdatering van die klassifikasie te verander.

  • Kameelperde (Giraffa camelopardalis)
    • Nubiese kameelperd (c. camelopardalis) Suid-Soedan en Ethiopië
    • Kordofan kameelperd (c. antiquorum) Sentraal-Afrika
    • Wes-Afrikaanse kameelperd (c. peralta) Niger
    • Retikulêre kameelperd (c. reticulata) Kenia, Ethiopië en Somalië
    • Masai kameelperd ( c. tippelskirchi) Tanzanië en Kenia
    • Angolese kameelperd (c. angolensis) Bostwana en Namibië
    • Suid-Afrikaanse kameelperd (c. kameelperd) Angola, Botswana, Mosambiek, Namibië, Suid-Afrika, Zambië
    • Thornicroft se kameelperd (c. thornicrofti) Luagwa-vallei en Zambië
    • Rothschild se kameelperd (c. rothschildi) Uganda en Kenia
  • Noordelike kameelperd (Giraffa camelopardalis)
    • Nubiese kameelperd (G. c. Camelopardalis)
    • Kordofan kameelperd (G. c. Antiquorum)
    • Wes-Afrikaanse kameelperd (G. c. Peralta)
  • Retikulêre kameelperd (Retikulêre kameelperd)
  • Masai Kameelperd (Tippelskirchi kameelperd)
  • Suidelike kameelperd (Kameelperd kameelperd)
    • Angolese kameelperd (G. g. Angolensis)
    • Suid-Afrikaanse kameelperd (G. g. Kameelperd)

Waar word hulle aangetref?

Kameelperde kom wydverspreid oor Suid- en Oos-Afrika voor, met kleiner geïsoleerde bevolkings in Wes- en Sentraal-Afrika. Dit kom in 21 Afrikalande voor en dit lyk asof hulle in ten minste nog sewe uitgesterf het (Burkina Faso, Eritrea, Guinee, Mali, Mauritanië, Nigerië en Senegal).

Wat is hul habitat?

Kameelperde het aangepas by verskillende habitatte, wat wissel van woestynlandskappe tot bosveld en savanne.

Kameelperde in Niger

Hoe paar hulle?

Kameelperde is poligamies. Dit beteken dat dominante mans gewoonlik paar met al die wyfies in die kudde wat vrugbaar is.

Hulle bereik seksuele volwassenheid op drie of vier jaar, alhoewel mans eers in die ouderdom van ses of sewe kan broei, weens die kompetisie van groter mans.

Kameelperdvroue gaan die hele jaar deur elke twee weke in estrus. Alhoewel kameelperde nie 'n paringseisoen het nie, kom broei meer voor in die reënseisoen omdat hulle minder gestres is en daar genoeg kos is om te verbruik.

Om te sien wie van hulle bereid is om te paar, ruik die mannetjies aan hul urine. As dinge belowend lyk, volg die mannetjie die wyfie rond totdat sy stilstaan, en dui aan dat die tyd reg is. Uiteindelik monteer die mannetjie die wyfie van agter af en kopuleer met haar.

Die draagtyd duur ongeveer 15 maande. Die interval tussen geboortes is byna twee jaar.

Pasgebore netjiese kameelperd

Oor hul nageslag

Moeder-kameelperde kraam op, sodat kalwers gebore word wat van amper twee meter hoogte op die grond val. Gewoonlik word 'n enkele kalf gebore. Tweelinge is ongewoon, maar kom wel voor.

Die pasgebore kalwers kan binne 'n uur of so loop. Hulle is nege tot twaalf maande afhanklik van die moedersmelk en begin met die toets van vaste kos op ongeveer vier maande ouderdom.

Gedurende die eerste maande na geboorte is kalwers baie kwesbaar om deur roofdiere vasgekeer te word. Wetenskaplikes rapporteer dat slegs 1/4 van babas tot volwassenheid oorleef as gevolg van die hoë tempo van predasie.

Na speen bly kalwers amper twee jaar naby die wyfie. Die onafhanklikheidsperiode wissel egter tussen bulle en koeie. Koeie is geneig om binne die kudde te bly, en bulle is geneig om onafhanklik te word.

Kommunikasie en die sintuie

Kameelperde kommunikeer met mekaar deur middel van infra-klanke, so buite die omvang van die gehoor.

Hul visie berus hoofsaaklik op hul lengte. Dit stel hulle in staat om kuddesamehorigheid in die groot savanne te handhaaf en verrassingsaanvalle van roofdiere te vermy.

Hulle het ook 'n goeie reuksintuig

Wanneer is hulle aktief?

Voeding neem die grootste deel van 'n kameelperdag in beslag. Tyd wat u bestee, neem gereeld toe gedurende die droë seisoen, want dit is moeiliker om kos van goeie gehalte te vind, en hulle moet dikwels verder reis om in hul voedingsbehoeftes te voorsien.

Kameelperde slaap elke dag net 'n paar uur. Hulle rus normaalweg terwyl hulle opstaan, alhoewel hulle soms kan lê. Wanneer hulle lê, vou kameelperde hul bene onder hul lyf, maar hou meestal hul nekke hoog. Soms kan hulle slaap met hul kop op hul kruis. Hierdie vorm van slaap duur net baie kort tydperke omdat dit 'n uiters blootgestelde posisie is.

Wat eet hulle?

Kameelperde is herbivore en voed op blare, stingels, blomme, saadpeule, vrugte en selde gras. Hul gunsteling kos is akasia bome en struike. Mans voed gewoonlik met hul nek en kop heeltemal uitgestrek om takke te bereik wat hoër is as dié van die wyfies.

Hulle is herkouers, net soos beeste of skape. Hulle sluk die kos vinnig in sonder om te kou, en hulle moet dan baie tyd spandeer om die kos tussen hul vier mae en hul mond rond te skuif. Kameelperde laat die kos wat hulle ingesluk het, weer op kou, kou dit weer en sluk dit uiteindelik weer in.

As daar water beskikbaar is, sal kameelperde gereeld drink. Hulle spat voorbene en / of gebuigde knieë om hul lang nek tot by die water te laat rek. In droë omgewings absorbeer kameelperde egter die grootste deel van hul vog danksy die kondens wat van die blare versamel.

Het hulle roofdiere?

Leeus is die belangrikste roofdiere van kameelperde. Hulle is ook kwesbaar vir luiperds en hiënas, en in mindere mate jagluiperds en krokodille. Die meeste roofdiere teiken jong, siek of bejaarde kameelperde. Boonop het mense 'n groot probleem opgelewer deur hulle te stroop.

Kameelperde verdedig hulself teen roofdiere deur met hul lang bene te skop. Hulle hardloop ook vir 'n lang tydperk met 'n snelheid van 50 km / h.

Wat is hul lewensduur?

Die gemiddelde lewensduur in die natuur: 25 jaar.

Trop kameelperde

Bron: Giraffe Conservation Trust

Suid-Afrikaanse bulle wat veg

Hoe gedra hulle hulle?

Kameelperde is nie-territoriaal en sosiaal. Hulle vorm buigsame kuddes van 10 tot 20 individue in baie wisselende reekse, afhangend van voedsel- en waterbeskikbaarheid.

Kameelperde het nie sterk sosiale bande nie, behalwe die moeders met hul nageslag. Mammas kom in kwekerye bymekaar en kyk na mekaar se kalwers terwyl hulle kos soek om hul babas teen roofdiere te beskerm.

Die jong mannetjies wat oud genoeg is om hulself te versorg, vorm vrygeselle. Hulle speel en interaksie om uit te vind wie die sterkste en mees dominante in die groep is.

Volwasse mans verlaat hul gebore groep en bring gewoonlik die res van hul lewe alleen deur, behalwe vir die dektyd.

Mans ding wel teen mekaar mee om oorheersing en paringsgeleenthede. Hulle veg met behulp van hul nekke en koppe as wapens. Daar word na hierdie ritueel verwys as "nekwerk".

Word hulle bedreig?

Kameelperdbevolkings het die afgelope 30 jaar dramaties gedaal met 36-40% en word beskou as kwesbaar vir uitwissing.

Dit is die belangrikste faktore wat hierdie daling veroorsaak het:

  • Habitatverlies, agteruitgang en versnippering as gevolg van menslike bevolkingsaanwas, wat hand aan hand gaan met die uitbreiding van landbou- en veebedrywighede. Ook as gevolg van mynaktiwiteite en onbeheerde houtkap.
  • Onwettige jag op vleis en vel.
  • Gewapende konflikte.
  • Droogtetoestande kom al hoe meer voor. Hierdie situasie verhoog die risiko van veldbrande en bewegings van mense (soms in beskermde gebiede).
  • Siektes soos miltsiekte en runderpes.
  • Motor- en treinongelukke buite beskermde gebiede.

Die meeste van hierdie faktore het nie opgehou nie en is moontlik nie omkeerbaar deur die variëteit van die spesie nie.

Aangesien kameelperde deur Afrika versprei word en van staatsbeheerde nasionale parke en reservate tot privaat en kommunale lande woon, is bewaringsaksies nie 'n maklike taak nie. Dit moet egter habitatbestuur en -beskerming deur wetstoepassers insluit, en gemeenskapsgebaseerde bewaringsinisiatiewe.


Hoe kameelperde wenners aan die nek geword het

Kameelperde het generasies studente geleer hoe evolusie werk. Natuurlik nie direk nie. Kommunikasie deur middel van nagtelike neurie is 'n hindernis vir klasonderrig. Maar die moderne kameelperd - Giraffa camelopardalis - word dikwels gebruik as die voorbeeld van die handboek waarom Darwin en Wallace gelyk het en Lamarck verkeerd was.

Die opstelling is so. Dink aan 'n bietjie protogiraffe wat honger kyk na 'n paar lekker blare hoog op 'n boom. Volgens die argument kan iemand van die Lamarckian evolusieskool aanneem dat die klein kameelperd sy nek sou rek om die laagste van die hoë blare te gryp en deur inspanning 'n langer nek sou ontwikkel wat dit dan aan sy nageslag sou oordra. Herhaal dit vir die beste resultate. 'N Darwinis, aan die ander kant, sou verwag dat die protogiraffes in neklengte sou wissel, en diegene wat net effens langer nekke gehad het, sou meer voedsel kon bereik, langer sou kon oorleef en dikwels genoeg sou paar om die variasie aan die volgende deur te gee. generasie, wat die scenario weer sou afspeel.

Alhoewel die scenario 'n bietjie van 'n karikatuur is van wat Lamarck eintlik gedink het, is dit steeds nuttig om by die basiese evolusionêre vergelyking uit te kom wat Darwin en Wallace onafhanklik gedistilleer het. Tog, ondanks die gewildheid van die gedagte-eksperiment, het ons min geweet hoe die kameelperd eintlik sy nek gekry het. Vandag se lang blaaiers het beslis ontwikkel uit korternekvoorouers, maar hoe? 'N Nuwe studie deur die New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine anatomist Melinda Danowitz en kollegas bied nou 'n antwoord.

Kameelperde is nie die enigste dier wat indrukwekkend lang nekke ontwikkel het nie. Die sauropod-dinosourusse en akwatiese plesiosaurusse het byvoorbeeld tot belaglike lengtes uitgestrek deur addisionele werwels by die kolom te voeg en daardie individuele bene te verleng. Maar kameelperde het die standaard aantal nekwerwels wat deur die meeste soogdiere gedeel word - sewe - met die eerste element in die torakale gedeelte van die ruggraat as 'n moontlike agtste 'nekbeen'. Maar dit is dit. Evolusie, beperk deur soogdieranatomie, vorm kameelperde op 'n ander manier as die langnek-sauriërs.

Danowitz en mede-outeurs het na anatomiese bakens gekyk na 71 kameelperdwerwels wat 11 spesies van meer as 16 miljoen jaar gelede tot hede strek, met die fokus op die tweede en derde werwels in die nek. Soos dit blyk, is 'n proporsioneel lang nek nie nuut vir hierdie soogdiere nie.

Die beste kandidaat vir 'n regte protogiraffe, Prodremotherium, en 'n vroeë kameelperd met die naam Canthumeryx het al nekbene gehad wat lank was in vergelyking met hul breedte. “[Nie] het die kameelperde-afstamming eers met 'n relatief langwerpige nek begin nie,” skryf Danowitz en mede-outeurs, "maar dat hierdie servikale verlenging voorafgaand aan Giraffidae is" - die kameelperd-subgroep word gewoonlik beskou as al die langnekvorme.

Maar alhoewel die vroegste kameelperde al effens langwerpige nekbene gehad het, was daar geen 'Opmars van vooruitgang' na hoë hoogtes nie. Ten minste een - en moontlik meer - kameelperdlyne teruggekeer na afgekorte nekke wat om stewige werwels gehang is. Giraffokeryx was een van die vroegste kameelperde met 'n kort nek, en het ongeveer 12 miljoen jaar gelede deur laagliggende blare geblaai, en in die afgelope drie miljoen jaar Sivatherium, Bramatherium, en die okapi het gevolg. Die kortnekke het saam met hul slanker familielede vermeerder, daarom het ons vandag nog kort- en langnek-kameelperde.

Voorwaar langnek-kameelperde het eers ongeveer 7,5 miljoen jaar gelede ontwikkel. Samotherium, Palaeotragus, Bohlinia, die uitgestorwe Giraffa sivalensis en die lewendes Giraffa camelopardalis bewaar genoeg oorgangseienskappe om Danowitz en kollegas te laat rekonstrueer hoe hierdie strekking plaasgevind het. Dit was nie bloot 'n kwessie om hul werwels uit te trek asof hulle in 'n soort anatomiese taai trek was nie. Die voorste helfte van die nekwerwels het verleng geraak Samotherium en Palaeotragus, vorms wat tussen vandag s'n genereer Kameelperd en hul verkorte voorgangers. Dan, binne die afgelope twee miljoene jaar, het die afstamming gelei tot die moderne Kameelperd verleng die agterste helfte van hul nekwerwels, gee hulle nog groter reikafstand en maak hulle letterlik boaan hul klas.

As u al hierdie fossielstukke kon saamstel in 'n kort film wat kameelperdevolusie weergee, sou u nie die gladde transformasie van 'n klein statige herbivoor in 'n toring, geruite blaaier laat beland nie. Daar sal begin en stop en newe-verhale wees, die einde is nie 'n doel nie, maar 'n gebeurtenis. Kortom, dit is weer tyd om die handboeke op te dateer.


Noordelike kameelperd

Kordofan kameelperd (G. c. antiquorum)

Die Kordofan-kameelperd bevat 'n aantal van Afrika se meer vyandige gebiede: Suid-Tsjad, Sentraal-Afrikaanse Republiek, Noord-Kameroen, Noord-Demokratiese Republiek Kongo en Wes-Suid-Soedan. Daar word beraam dat ongeveer 2000 individue in hierdie oorloggeteisterde lande oorleef. 'N Daling van meer as 80% in die afgelope drie dekades het daartoe gelei dat hul onlangse notering as Kritiek bedreig op die IUCN Rooilys.

Die Kordofan-kameelperd se kolle is bleek en onreëlmatig. Soortgelyk aan ander Noord-kameelperd-spesies, het hulle geen merke op hul onderbene nie.

Nubiese kameelperd (G. c. camelopardalis)

Die Nubiese kameelperd is die benoemde subspesie, wat beteken dat omdat dit die eerste eksemplaar was wat aangeteken is, sy Latyns-subspesifieke naam dieselfde is as die oorspronklike spesie wat beskryf is. Die geskatte getal Nubiese kameelperde is ongeveer 3.000 individue, wat die geneties identiese Rothschild-kameelperd insluit. Tans kom minder as 200 in Wes-Ethiopië voor, 450 in die ooste van Suid-Soedan, 800 in Kenia en meer as 1 550 in Uganda.

Dit is interessant dat die meerderheid Nubiese kameelperd in Kenia buitengewoon leef (buite hul natuurlike omvang), wat die resultaat is van 'n poging om lewensvatbare bevolkings vir bewaring te vestig.

Presiese inligting oor die beduidende klein en gefragmenteerde bevolking in Ethiopië en Suid-Soedan is uiters moeilik vas te stel, en hulle getalle is waarskynlik laer as gevolg van verhoogde stropery in die streek. Op grond van die dalingskoers, geskat op 95% in die afgelope drie dekades, is Nubiese kameelperde vir die eerste keer by die IUCN Rooilys gevoeg en gelys as Kritiek bedreig. In 2010 is die voorheen bekende Rothschild se subspesie geklassifiseer as Bedreig en van Belangrikheid vir hoë bewaring op die IUCN Rooilys, maar op grond van goeie bewaringspogings van regerings en vennote, waaronder GCF, is die kameelperd van die Rothschild genoteer Naby bedreig namate bevolkings en getalle toegeneem het. Sodra die IUCN die twee subspesies as een erken, sal die bewaringstatus op die IUCN-rooilys vir Nubiese kameelperde in die geheel waarskynlik bly Kritiek bedreig, wat dui op 'n dringende behoefte aan onmiddellike bewaringsmaatreëls.

Die Nubiese kameelperd se kolle is groot, reghoekig en kastaiingbruin. Die kolle is omring deur 'n spierwit, romerige kleur. Daar is geen merke op hul onderbene nie.


Kameelperde

Ons redakteurs sal kyk wat u ingedien het en bepaal of die artikel hersien moet word.

Kameelperde, (genus Kameelperd), een van die vier spesies in die geslag Kameelperd van langnek-gekoude hoewe-soogdiere van Afrika, met lang bene en 'n rokpatroon van onreëlmatige bruin kolle op 'n ligte agtergrond. Kameelperde is die hoogste van alle landdiere. Mans (bulle) mag 5,5 meter (18 voet) oorskry en die hoogste wyfies (koeie) is ongeveer 4,5 meter. Met byna 'n halwe meter lange vaartonge kan hulle blare byna ses meter van die grond af blaai. Kameelperde is 'n algemene gesig in grasvelde en oop bosveld in Oos-Afrika, waar hulle gesien kan word in reservate soos die Serengeti Nasionale Park in Tanzanië en die Amboseli Nasionale Park in Kenia. Die genus Kameelperd bestaan ​​uit die noordelike kameelperd (G. camelopardalis), die suidelike kameelperd (G. kameelperd), die Masai-kameelperd (G. tippelskirchi), en die retikulêre kameelperd (G. reticulata).

Hoe lank is kameelperde?

Manlike kameelperde kan meer as 5,5 meter (18 voet) hoog wees en vroulike kameelperde kan ongeveer 4,5 meter (ongeveer 14 voet) bereik. Kameelperde word amper vier jaar oud.

Waar woon kameelperde?

Die meeste kameelperde leef in grasvelde en oop bosveld in Oos-Afrika, veral in reservate soos die Serengeti Nasionale Park en die Amboseli Nasionale Park. Sommige kom ook voor in die reservate van Suider-Afrika.

Wat eet kameelperde?

Kameelperde eet nuwe lote en blare, hoofsaaklik van die netelige akasia-boom. Die tong en die binnekant van die mond is gevoer met taai weefsel wat teen die dorings beskerm.

Hoe lank leef kameelperde?

Kameelperde leef tot 26 jaar in die natuur en effens langer in gevangenskap.

Is kameelperde 'n bedreigde spesie?

Kameelperde word nie as 'n bedreigde spesie geklassifiseer nie. Hul bewaringstatus is in 2016 deur die International Union for Conservation of Nature herklassifiseer van 'n spesie wat die minste kommerwekkend is en weerloos is, in reaksie op verhoogde sterftesyfers as gevolg van habitatverlies en onwettige jag.

Kameelperde word byna vier jaar oud, maar word gewig totdat hulle sewe of agt is. Mans weeg tot 1.930 kg (4.250 pond), wyfies tot 1.180 kg (2.600 pond). Die stert kan 'n meter lank wees en 'n lang swart klossie aan die einde het. Daar is ook 'n kort swart maanhare. Both sexes have a pair of horns, though males possess other bony protuberances on the skull. The back slopes downward to the hindquarters, a silhouette explained mainly by large muscles that support the neck these muscles are attached to long spines on the vertebrae of the upper back. There are only seven neck (cervical) vertebrae, but they are elongated. Thick-walled arteries in the neck have extra valves to counteract gravity when the head is up when the giraffe lowers its head to the ground, special vessels at the base of the brain control blood pressure.

The gait of the giraffe is a pace (both legs on one side move together). In a gallop, it pushes off with the hind legs, and the front legs come down almost together, but no two hooves touch the ground at the same time. The neck flexes so that balance is maintained. Speeds of 50 km (31 miles) per hour can be maintained for several kilometres, but 60 km (37 miles) per hour can be attained over short distances. Arabs say of a good horse that it can “outpace a giraffe.”

Giraffes live in nonterritorial groups of up to 20. Home ranges are as small as 85 square km (33 square miles) in wetter areas but up to 1,500 square km (580 square miles) in dry regions. The animals are gregarious, a behaviour that apparently allows for increased vigilance against predators. They have excellent eyesight, and when one giraffe stares, for example, at a lion a kilometre away, the others look in that direction too. Giraffes live up to 26 years in the wild and slightly longer in captivity.

Giraffes prefer to eat new shoots and leaves, mainly from the thorny acacia tree. Cows in particular select high-energy low-fibre items. They are prodigious eaters, and a large male consumes about 65 kg (145 pounds) of food per day. The tongue and inside of the mouth are coated with tough tissue as protection. The giraffe grasps leaves with its prehensile lips or tongue and pulls them into the mouth. If the foliage is not thorny, the giraffe “combs” leaves from the stem by pulling it across the lower canine and incisor teeth. Giraffes obtain most water from their food, though in the dry season they drink at least every three days. They must spread the forelegs apart in order to reach the ground with the head.

Females first breed at four or five years of age. Gestation is 15 months, and, though most calves are born in dry months in some areas, births can take place in any month of the year. The single offspring is about 2 metres (6 feet) tall and weighs 100 kg (220 pounds). For a week the mother licks and nuzzles her calf in isolation while they learn each other’s scent. Thereafter, the calf joins a “nursery group” of similar-aged youngsters, while mothers forage at variable distances. If lions or hyenas attack, a mother sometimes stands over her calf, kicking at the predators with front and back legs. Cows have food and water requirements that may keep them away from the nursery group for hours at a time, and about half of very young calves are killed by lions and hyenas. Calves sample vegetation at three weeks but suckle for 18–22 months. Males join other bachelors when one to two years old, whereas daughters are likely to stay near the mother.

Bulls eight years and older travel up to 20 km per day looking for cows in heat (estrus). Younger males spend years in bachelor groups, where they engage in “necking” bouts. These side-to-side clashes of heads cause mild damage, and bone deposits subsequently form around the horns, eyes, and back of the head a single lump projects from between the eyes. Accumulation of bone deposits continues through life, resulting in skulls weighing 30 kg. Necking also establishes a social hierarchy. Violence sometimes occurs when two older bulls converge on an estrous cow. The advantage of a heavy, knobbed skull is soon apparent. With forelegs braced, bulls swing their necks and club each other with their skulls, aiming for the underbelly. There have been instances of bulls being knocked off their feet or even rendered unconscious.

Paintings of giraffes appear on early Egyptian tombs just as today, giraffe tails were prized for the long wiry tuft hairs used to weave belts and jewelry. In the 13th century, East Africa supplied a trade in hides. During the 19th and 20th centuries, overhunting, habitat destruction, and rinderpest epidemics introduced by European livestock reduced giraffes to less than half their former range. Today giraffes are numerous in East African countries and also in certain reserves of Southern Africa, where they have enjoyed somewhat of a recovery. The West African subspecies of the northern giraffe is reduced to a small range in Niger.

Giraffes were traditionally classified into one species, Giraffa camelopardalis, and then into several subspecies on the basis of physical features. Nine subspecies were recognized by coat pattern similarities however, it was also known that individual coat patterns were unique. Some scientists contended that these animals could be divided into six or more species, since studies had shown that differences in genetics, reproductive timing, and pelage patterns (which are indicative of reproductive isolation) exist between various groups. By the 2010s mitochondrial DNA studies had determined that genetic uniquenesses brought on by the reproductive isolation of one group from another were significant enough to separate giraffes into four distinct species.

The giraffe had long been classified as a species of least concern by the International Union for Conservation of Nature (IUCN), which places all giraffes in the species G. camelopardalis. A study in 2016, however, determined that habitat loss resulting from expanding agricultural activities, increased mortality brought on by illegal hunting, and the effects of ongoing civil unrest in a handful of African countries had caused giraffe populations to plummet by 36–40 percent between 1985 and 2015, and, as of 2016, the IUCN has reclassified the conservation status of the species as vulnerable.

The only close relative of the giraffe is the rainforest-dwelling okapi, which is the only other member of the family Giraffidae. G. camelopardalis or something very similar lived in Tanzania two million years ago, but Giraffidae branched off from other members of the order Artiodactyla—cattle, antelope, and deer—about 34 million years ago.


Giraffa camelopardalis

Other Names for Giraffa camelopardalis

References

Dagg, A. I. and J. B. Foster. 1976. The Giraffe: Its Biology, Behaviour and Ecology. Van Nostrand Reinhold, New York.

Pratt, D. M. and V. H. Anderson. 1982. Population, distribution, and behaviour of giraffe in the Arusha National Park, Tanzania. Journal of Natural History 16:481-9.

Pratt, D. M. and V. H. Anderson. 1985. Giraffe social behavior. Journal of Natural History 19:771-81.

Simmons, R. E. and L. Scheepers. 1996. Winning by a neck: Sexual selection in the evolution of giraffe. The American Naturalist 148:771-86.

Title Illustrations

Scientific Name Giraffa camelopardalis
Location Tanzania
Specimen Condition Live Specimen
Copyright © Greg and Marybeth Dimijian
About This Page

Page: Tree of Life Giraffa camelopardalis. The TEXT of this page is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial License - Version 3.0. Note that images and other media featured on this page are each governed by their own license, and they may or may not be available for reuse. Click on an image or a media link to access the media data window, which provides the relevant licensing information. For the general terms and conditions of ToL material reuse and redistribution, please see the Tree of Life Copyright Policies.

Citing this page:

Tree of Life Web Project. 2006. Giraffa camelopardalis. Version 23 February 2006 (temporary). http://tolweb.org/Giraffa_camelopardalis/50980/2006.02.23 in The Tree of Life Web Project, http://tolweb.org/

This page is a Tree of Life Leaf Page.

Each ToL leaf page provides a synopsis of the characteristics of a group of organisms representing a leaf at the tip of the Tree of Life. The major distinction between a leaf and a branch of the Tree of Life is that a leaf cannot generally be further subdivided into subgroups representing distinct genetic lineages.

For a more detailed explanation of the different ToL page types, have a look at the Structure of the Tree of Life page.


Contents

The IUCN currently recognizes only one species of giraffe with nine subspecies, one of which is the reticulated giraffe. [1] [5] All living giraffes were originally classified as one species by Carl Linnaeus in 1758. The subspecies was described and given a binomial name Giraffa reticulata by British zoologist William Edward de Winton in 1899.

Reticulated giraffes historically occurred widely throughout Northeast Africa. Their favored habitats are savannas, woodlands, seasonal floodplains, and rainforests.

To save the remaining 9,000, or so, Reticulated giraffes, several conservation organizations have been formed. One of these organizations is San Diego Zoo Global's "Twiga Walinzi" (meaning Giraffe Guards) initiative. Their work includes hiring and training local Kenyans to monitor 120 trail cameras in Northern Kenya (Loisaba Conservancy and Namunyak Wildlife Conservancy) that capture footage of wild giraffes and other Kenyan wildlife developing a photo ID database so individual giraffes can be tracked informing rangers of poaching incidents and removing snares caring for orphaned giraffes and educating communities about giraffe conservation.

Along with the Rothschild's giraffe, the reticulated giraffe is the most common giraffe found in zoos. The Cheyenne Mountain Zoo in Colorado Springs, Colorado is said to have the largest reticulated giraffe herd in all of North America. [6] Reticulated and Rothschild's giraffes have been bred together in the past. This was done because it was thought that the giraffe subspecies interbred in the wild. However, new research that was done in 2016 discovered that the separate giraffe populations do not interbreed.

Few zoos have distinct Rothschild's giraffe or reticulated giraffe herds. The San Diego Zoo Safari Park, [7] Bronx Zoo, [8] and Chester Zoo [9] have herds of just Rothschild's giraffe. Cheyenne Mountain Zoo, [6] Busch Gardens Tampa, [10] The Maryland Zoo, [11] Omaha's Henry Doorly Zoo, [12] The Louisville Zoo, and Binder Park Zoo all have strictly reticulated giraffe herds. However, some zoos still breed Rothschild's giraffe and reticulated giraffes.


Video: Reticulated Giraffe - Giraffa camelopardalis reticulata - Mrezasta zirafa


Vorige Artikel

Groente-sypaadjie tuinbou: Groeiende groente in 'n parkeerstrook-tuin

Volgende Artikel

Bishop's Cap Cactus Info - Leer oor die groei van 'n Bishop's Cap Cactus